Project Description

Electrolux

I Stadshagen i Stockholm ska ett nytt blandat kvarter, Greenhouse Sthlm, uppföras av Electrolux som även innebär en utbyggnad av Electrolux huvudkontor. Den första etappen längs S:t Göransgatan omfattar förutom kontoret ett nytt torg, café, restaurang, träningsanläggning med pool, gröna gårdar på taket samt nya lägenheter. I den andra etappen längs Kellgrensgatan fortsätter utbyggnaden av huvudkontoret samt det torg som binder samman byggnaderna i mötet S:t Göransgatan och Kellgrensgatan. Totalt uppgår projekten till ca 30 000 BTA.

Projektet har ett högt fokus på hållbarhet, i ett brett perspektiv. Kontorstillbyggnaderna certifieras enligt BREEAM med målet att nå nivå Outstanding, och bostäderna certifieras enligt Svanen. Utöver BREEAM och Svanen ska de nya byggnaderna certifieras enligt NollCO2 vilket innebär ett intensivt arbete med klimatsmarta material och CO2reducerande åtgärder. Electrolux har åtagit sig att bli klimatneutrala i hela sin verksamhet senast 2050. Projektet inkluderar även lösningar inom ett brett spektra av områden, bland annat biologisk mångfald, hälsa, resursdelning, energi och cirkularitet genom till exempel insektsbäddar och biodlingar, odlingslotter som hyrs ut till boende och en hydroponisk odling som försörjer restaurangerna med grönsaker och örter.

Hedström & Taube ansvarar för projekteringsledning och miljöledning för att uppnå BREEAM Outstanding, Svanen och NollCO2.

Byggherre: Electrolux
Arkitekt: Archus
Entreprenör: Skanska
Projekttid: Byggstart 2022.